Handig: vind de apparatuur voor jouw project via dit deelplatform!

Handig: vind de apparatuur voor jouw project via dit deelplatform!

Deze week hebben wij onze vrienden van Gearbooker uitgenodigd om een gastblog te schrijven. Gearbooker.com is een superhandige site waarop je geluids-, film- en fotografieapparatuur kunt huren van andere gebruikers. 

Waarschijnlijk herken je het als maker. Je wilt apparatuur eerst even uitproberen voor je het aanschaft. Of je hebt het alleen maar voor die ene specifieke opdracht nodig, en om het nou daarvoor alleen te kopen...

Ander typisch voorbeeld: je eigen gear die best vaak ongebruikt in je tas blijft.  Toch zonde. Wat er miste was een gemakkelijke en veilige mogelijkheid om er op die geld mee te verdienen. Gearbooker kan dan een uitkomst zijn. In dit artikel leggen ze uit hoe het werkt, en hoe je als voordekunstgebruiker korting kan krijgen op je eerste huur.

Zet de crowd in 

Als je als Voordekunstgebruiker een te gek project hebt om te laten crowdfunden, past dit Airbnb-achtige deelplatform vast goed bij je.

Contentmakers en andere creatieven huren en verhuren hierop namelijk onderling hun gear. Je huurt er bijvoorbeeld camera’s, lenzen en andere fotoapparatuur, maar ook drones, beamers, VR brillen en zelfs muziekinstrumenten of audio-apparatuur.

Omdat het platform al even actief is in Nederland en sinds kort ook in België, vind je er al een erg ruim aanbod aan spullen, zelfs meer dan 3500 locaties door het hele land. 

jakob-owens-1110579-unsplash

Onderin deze blog lees je hoe Voordekunst-lezers er tijdelijk speciaal van kunnen profiteren met 10 euro starttegoed.

Voordelig en sociaal

Als huurder kun je vaak gewoon in je eigen buurt terecht in plaats van bij een commercieel verhuurbedrijf die vaak alleen in enkele grote steden te vinden zijn en waar ze niet altijd de gewenste spullen beschikbaar hebben.

Bovendien is de kans groot dat het ook nog eens voordeliger is om apparatuur via Gearbooker te huren. Verhuurders bepalen namelijk zelf hun huurprijzen en die zijn vaak lager omdat men er niet per se van hoeft te leven.

Daarnaast is er natuurlijk ook het sociale aspect: je komt in verbinding met andere makers om je heen. Deze interactie zorgt voor een uitbreiding van je netwerk en mogelijk ook voor nieuwe samenwerkingen of opdrachten.

Zijn mijn spullen veilig? 

In de startfase van het platform is het idee voorgelegd aan de doelgroep, en die reageerde erg enthousiast. Men was vooral benieuwd naar de verzekering van de apparatuur. Dat heeft het platform als eerste opgepakt.

Er is een verzekeraar gevonden, die erg thuis is in het verzekeren van dergelijke apparatuur en die enthousiast was om mee te werken.

Gearbooker werkt met de ‘vervangingswaarde’ in plaats van de gebruikelijke (maar vaak tegenvallende) ‘dagwaarde’: mocht er iets vervelends gebeuren, dan kun je in elk geval iets gelijkwaardigs kopen.

Ook heeft Gearbooker een aantal geavanceerde veiligheidsopties ingebouwd die helpen het onderlinge vertrouwen te vergroten. Denk aan een grondige achtergrondcheck van alle huurders, een review-systeem voor huurder en verhuurder en een koppeling met social media accounts. Ook worden ID-bewijzen gecheckt. 

image_01

Hoe werkt het?

Een gebruiker die zijn apparatuur wil verhuren, maakt een account op het platform en wordt door het systeem handig geholpen bij het aanmaken van zijn of haar ‘listings’: zowel foto’s als categorie, merk en verhuurprijzen worden al automatisch aangedragen.

Als zich vervolgens een huurder meldt, krijgt de verhuurder daarvan direct bericht. De verhuurder heeft vervolgens de touwtjes in handen. Wanneer je de huur om wat voor reden dan ook niet ziet zitten of de periode komt net niet uit, kun je net zo makkelijk annuleren.

Hoeveel levert het verhuurders op?

Op de website staat een rekentool. Bij apparatuur met een totale waarde van 3 duizend euro dat 5 keer maand wordt verhuurd, zou men jaarlijks zo’n 2500 euro kunnen verdienen. Met zo’n bedrag koop je al snel weer iets moois nieuws erbij, zou je zeggen.

In hoeverre is dit een realistisch voorbeeld is, is natuurlijk afhankelijk hoeveel interesse er is voor je apparatuur en hoe vaak je je verzoeken kunt accepteren maar snel rekenen leert dat het inderdaad mogelijk is. Het platform geeft je op hun blog handige tips hoe je je eigen verhuur kunt stimuleren.

image_02

Verzendservice en verhuur door apparatuurmerken

Mocht je iets willen huren van een verhuurder van wat verder weg, dan biedt Gearboooker een ingebouwde verzendoptie. Zo wordt het huren eigenlijk net zo makkelijk als webwinkelen en ben je niet meer afhankelijk van het aanbod in je directe omgeving.   

Ook sluiten zich steeds meer apparatuurmerken aan bij Gearbooker, zoals Sigma, Zeiss, Tamron, Samyang, Lensbaby en Eizo. Zo kunnen gebruikers eenvoudig een camera, lens of beeldscherm huren om deze eens te proberen voordat ze het kopen. Voor deze merken biedt het platform een uitstekende kans om hun nieuwe producten rechtstreeks aan de gebruiker ter test aan te bieden. Een soort van ‘try before you buy’. 

Tevreden gebruikers

Nu het platform enige tijd in de lucht is, valt er een balans op te maken: zijn gebruikers tevreden? Afgaande op de reviews is dat inderdaad het geval: zo'n 95% van de gebruikers beoordeelt elkaar na afloop van de boeking met minimaal 4,5 sterren van 5. Zeker de moeite waard dus om het zelf eens te proberen. Meer informatie kun je vinden op www.gearbooker.com.

Actie voor de Voordekunstlezers

Speciaal voor de Voordekunstlezers die het eens willen proberen biedt Gearbooker nu voor een gelimiteerde periode 10 euro gratis huurtegoed. Start je account via deze link en er staat al direct € 5,- starttegoed voor je klaar. Als je daarna mailt naar Gearbooker onder vermelding van dit artikel, zorgen zij dat dit wordt verhoogd naar € 10,-. Wees er wel snel bij want deze actie geldt slechts tijdelijk.

© 2024