Tips voor de teaser van jouw filmproject

Tips voor de teaser van jouw filmproject

Het promotiefilmpje is de pitch van je project. Dit filmpje verschijnt op je projectpagina en moet donateurs overtuigen een donatie te doen aan jouw filmproject. Maar hoe maak je een goede promotievideo? Hint: Het is meer dan alleen de trailer van je film!

In je crowdfundingvideo leg je je publiek uit wat je van plan bent en overtuig je hen om jouw film mogelijk te maken. Je wilt het publiek niet alleen nieuwsgierig maken naar je film, je wilt ook dat ze het jou als maker gunnen om de film te maken. De  trailer van je film volstaat dan ook niet als crowdfundingvideo.

De ideale duur van een crowdfundingvideo voor een filmproject is één tot twee minuten. Wees origineel, verrassend en jezelf. Het publiek moet in het filmpje persoonlijk geadresseerd worden en het moet duidelijk zijn waarom jij geknipt bent voor het maken van deze film. Mensen geven uiteindelijk voor  jou als persoon. En vergeet niet: je bent een filmmaker dus laat in de teaser zien wat je kan! 

 

Inspirerende voorbeelden

Laat je ambassadeurs spreken

In 2017 startte het team van Anne+ een crowdfunding voor de pilot van de toen nog onbekende serie Anne+. Deze pilot groeide uit tot een webserie, een televisieserie i.s.m. BNNVARA én een speelfilm die in 2021 te zien was in de Nederlandse bioscopen. Het concept was ook tijdens de crowdfunding al een groot succes. Er werd bijna 23.000 opgehaald met behulp van 479 donateurs. 

Het succes van de crowdfundingcampagne? Dat zat onder andere in de vele ambassadeurs die het team aan zich wist te binden.  eze ambassadeurs waren ook in de teaser te zien en vertelden hier waarom een project als Anne+ zo belangrijk is.

 

Bepaal de sfeer

In de documentaireserie Roadtrip la Bohème reizen cellist Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert in een oude camper naar Italië, op zoek naar de verborgen geschiedenis van operacomponist Giacomo Puccini. Ten tijde van de crowdfunding moest deze reis echter nog beginnen. Om toch een goed beeld te geven van de documentaire planden ze een draaidag in en maakten ze een teaser in de sfeer van hun serie. Met veel humor en een persoonlijk verhaal lieten ze zien wat donateurs konden verwachten en waarom de steun van het publiek hard nodig was. 

 

Beantwoord de belangrijkste vragen

Ook experimentele filmprojecten worden gecrowdfund. Soms is het voor zo´n verhaal zonder klassieke vertelling lastiger om een teaser te maken. Een mooi voorbeeld hoe dit wel kan, is de korte film Interface van Anna Hoetjes. In haar teaser legt ze uit waar haar idee vandaan komt en neemt ze het publiek mee in het productieproces van haar film. Ze toont testbeelden en legt uit hoe ze te werk gaat. Op die manier maakt ze haar experimentele film tastbaar en spreekt ze haar doelgroep duidelijk aan.

 

Ben jij al klaar om jouw campagnevideo op te nemen en te starten met jouw crowdfundingcampagne? Vertel ons je idee en we geven je binnen twee dagen vrijblijvend advies. 

Liever nog even sparren? Boek dan een spreekuur!

 

© 2024