Discipline van de maand: vormgeving!

Discipline van de maand: vormgeving!

Elke maand lichten we een discipline uit die wordt vertegenwoordigd op voordekunst. Deze maand is dat vormgeving! Lianne, projectmedewerker bij voordekunst, vertelt ons wat haar op valt bij dit soort crowdfundingcampagnes. 

‘’Onder vormgeving vallen allerlei soorten projecten, van prentenboeken tot aan tassen van ananasleer’’ vertelt Lianne. Lianne is projectmedewerker bij voordekunst en ondersteunt makers tijdens hun crowdfundingcampagnes. Wat valt haar op in dit discipline?

‘’We zien veel modeprojecten langskomen bij dit discipline. Zoals bijvoorbeeld H.E.R.B.S., een project dat op natuurlijke en duurzame manier kleding kleur wil geven door het gebruik van kruiden in plaats van schadelijke chemicaliën''.

‘’Onder vormgeving vallen allerlei soorten projecten, van prentenboeken tot aan tassen van ananasleer’’ 

‘’Maar vormgeving gaat niet alleen over mode-projecten’’ gaat ze verder.  ‘’Zo werd er bij de campagne ‘Fuck, mijn oven is stuk’ gecrowdfund voor een nieuwe oven. Op die manier kon de maker haar keramieken werken toch afmaken. Ook zo’n project valt onder vormgeving. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het past op voordekunst.’’

rG7wT5DJZHEwzWIM.jpeg Hella Duijs, van de campagne 'Fuck, mijn oven is stuk'

Er zijn inmiddels via voordekunst al meer dan 140 vormgevingcampagnes gestart. Alle subdisciplines zijn welkom, van mode tot productdesign tot kunstinstallatie. Sinds de oprichting van voordekunst in 2010 is er al meer dan één miljoen euro gedoneerd voor vormgevingprojecten. 

‘’Bij vormgeving wordt er gemiddeld tussen de 5000 en 6000 euro opgehaald aan donaties. En 83% van de campagnes slaagt via voordekunst. Sterker nog, de meeste vormgevingprojecten die slagen halen de volle 100% van het doelbedrag’’ vertelt Lianne. 

Hoe kan dat? ‘’Crowdfunding werkt goed wanneer je als maker duidelijk maakt waar je het geld voor nodig hebt. In vormgeving zien we dat terug; veel concrete projecten waarbij het duidelijk is waar een donateur aan bijdraagt. Crowdfunden voor een collectie is voor iedereen eigenlijk wel helder. De enkele die tussen de 80 en 99 procent blijven zitten hebben vaak een hoger doelbedrag, namelijk 10.000 euro of hoger’’.

Bedankt, Lianne!

Dus of je nou een designstudent bent of een gevierd ontwerper, crowdfunding is voor iedereen: lees hier meer over crowdfunding voor vormgevingprojecten. 

Of heb je al een idee? Stuur het in en je hoort binnen twee werkdagen of het past op voordekunst!

© 2024