"Grote stappen maken als beginnend comedian"

"Grote stappen maken als beginnend comedian"

Foto: Photoa.nl.

Al sinds het jaar 2000 is Jeroen Pater professioneel stand-up comedian. Zo’n zeven jaar geleden richtte hij het Comedyhuis op, een comedygezelschap dat inmiddels 12 comedians huisvest aan de Oudegracht te Utrecht. Onder het Comedyhuis vallen reguliere comedyshows, een comedyfestival én de Comedy Talent Award. Voor de doorontwikkeling van die laatste, is Pater een crowdfunding opgestart.

"De een wil graag een instrument bespelen, ik wilde graag grappen vertellen."

De voorliefde voor stand-up comedy is volgens Pater waarschijnlijk begonnen bij een videoband van Eddie Murphy die hij op zijn tiende huurde bij de videotheek. Vanaf dat moment ging het balletje rollen: Pater ging meer en meer comedy kijken, begon op de middelbare school zelf cabaret te maken en werd na een aantal cabaretfestivals uiteindelijk opgepikt door de Comedytrain. “Als kind ben je je nooit bewust van je ambities, maar heb je meer een ‘neiging tot’. De een wil graag een instrument bespelen, ik wilde graag grappen vertellen.”

PhotoA.nl_160401_37479_M

Foto: Photoa.nl. 

Pater runt inmiddels zeven jaar het Comedyhuis in Utrecht. Als afgestudeerd organisatiepsycholoog ging er op een bepaald moment toch iets kriebelen: “Ik wilde het wat bedrijfsmatiger gaan bekijken — niet meer alleen maar cultureel en gezellig.” 
Er ontstond de wens om meer aan talentontwikkeling te gaan doen: niet meer enkel theatervoorstellingen verzorgen, maar het Comedyhuis als geheel opleidingstraject. “Eigenlijk zoals Ajax dat doet: zij leidt ook haar eigen spelers op”, vergelijkt Pater. Voor stand-up comedy bestaat geen vierjarige opleiding, daarom kun je volgens Pater met een klein beetje training en begeleiding als beginnend comedian al snel grote stappen maken. Zodoende kwam Pater bij de Comedy Talent Award uit.

"We proberen zo breed mogelijk iets bij te dragen aan de ontwikkeling van de comedian en de stimulatie van de stand-up comedy."

De doorontwikkeling van het Comedyhuis resulteerde in de Comedy Talent Award en haar belangrijkste pijler ‘talentontwikkeling’. Het wedstrijdelement speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien dat goed te koppelen is aan andere activiteiten, zoals het spelen op een comedyfestival. Pater: “Op die manier creëer je niet alleen een wedstrijd of een podium, maar proberen we zo breed mogelijk iets bij te dragen aan de ontwikkeling van de comedian, de stimulatie van de stand-up comedy en het professionaliseren ervan.”

“We dragen zelf de financiële risico’s en merken nu dat we aan een bepaalde limiet komen wat betreft kaartverkoop. Wil je een serieus traject aanbieden, waarbinnen je bijvoorbeeld professionele workshops aanbiedt, moet je echt een stap gaan maken.” Met crowdfunding hoopt Pater deze stap te kunnen gaan zetten. “Wij kunnen het met beperkte middelen en met een hoop tijdsinvestering wel tot een bepaald niveau brengen, maar we lopen nu tegen beperkingen aan. Je hebt gewoon geen tijd om twee dagen lang posters te gaan plakken… En je kan ook niet altijd aan iedereen blijven vragen of ze een gratis filmpje willen maken. Zo zijn we bij voordekunst terecht gekomen.”

photoanl_160402_38364_m-2_25635091953_o

Foto: Photoa.nl. 

Pater sluit af met een quote. “Zoals een goede collega altijd zei: ‘Wil je geld verdienen, moet je niet de stand-up comedy in gaan.’ Clubs draaien, je wordt er niet rijk van. Sterker nog, het is best hard werken om te zorgen dat het overeind blijft. Dus er moet wel een hele grote noodzaak zijn, moet je het doen. Die noodzaak voel ik nu. Dit is voor het eerst dat we zoeken naar methoden om te zeggen 'ondersteun ons'. Ik hoop met deze crowdfunding een grote sprong te kunnen maken in onze groei.”

 

Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Joshka Landsheer

Foto's: Photoa.nl. 

© 2024