Donateur aan het woord: Cinthia de Neef

Donateur aan het woord: Cinthia de Neef

Cinthia de Neef. Fotografie: Catharina Gerritsen

Actrice, zangeres, presentatrice, theatermaakster. De veelzijdige Cinthia de Neef is niet alleen bezig met haar eigen projecten, maar steunt ook zo’n vijf keer per jaar andermans projecten via voordekunst. “Ik kan het zelfs precies opzoeken, want dat staat allemaal netjes op voordekunst.nl. Alleen rondkijken op de website vind ik al leuk.”

20151021_0084_kopie_1

Fotografie: Catharina Gerritsen

Als De Neef een project steunt, heeft ze doorgaans een persoonlijk band met iemand die erbij is betrokken. “Maar dat is nooit de enige reden dat ik geld geef. Het moet wel een interessant project zijn waar ik vertrouwen in heb.”

"Alleen rondkijken op de website vind ik al leuk”

Een van de laatste projecten die De Neef steunde was de korte film Debiel, van Dewi Reijs, over een verstandelijk gehandicapt meisje dat het graag wil maken in de modewereld. “Er zat geen ijdelheid of winstbejag in dat project.  Zoiets, met zo’n maatschappelijke impact, dat moet je wel steunen.” 

20151021_0155_kopie_1

Fotografie: Catharina Gerritsen

Als tegenprestatie mocht De Neef figureren in de film. Een mooie bonus, vindt ze: “De hoofdrolspeelster Yildiz wilde graag een modeshow lopen met door haar zelf ontworpen kleding. Wij waren het publiek. Dat meisje had alles in een zo veilig mogelijke omgeving gerepeteerd, dus er was nogal een intense spanning voordat ze de catwalk opkwam. Toen dat gebeurde ging er een bizarre energie door de zaal. Gaaf om daar even bij te horen.”

“Ik wilde onderdeel zijn van het reddingsplan” 

Ook steunde De Neef de aanschaf van een nieuwe trekkenwand voor De Kleine Komedie. “Dat is een systeem waarmee je het decor op en neer kan hijsen. Je kunt in het theater eigenlijk niet zonder. Dat voor zo’n renovatie geen potje is en dat het geld dus van ‘ons’ moet komen, kan ik me haast niet voorstellen.” Door de actie werd het theater gered van de ondergang: “Ik werk zelf in het theater en voel me ook persoonlijk betrokken bij zo’n project. Ik wilde onderdeel zijn van het reddingsplan.”

20151021_0060_kopie_1

Fotografie: Catharina Gerritsen

De Neef hoopt dat voordekunst de komende jaren nog bekender wordt onder het grote publiek. “Dat gun ik ze, het gaat om projecten waar goed over is nagedacht, waarvan makers vinden dat het er gewoon moeten komen. De eigen uren zijn meestal niet eens begroot. En er is genoeg diversiteit, voor ieder wat wils.”

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024