Voordekunst kiest: Arvo Pärt & Cello8ctet

Voordekunst kiest: Arvo Pärt & Cello8ctet

Cello8ctet Amsterdam

De stiltes zijn net zo prachtig als de noten zelf

Cello8ctet Amsterdam, een achtkoppig cellisten ensemble, staat bekend om hun samenwerkingen met markante hedendaagse componisten. De Estse Arvo Pärt is daar een kopstuk van en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het ensemble.

 unnamed

Hoe het allemaal begon 

In 2008 ontmoette Cello8ctet Amsterdam Arvo Pärt voor het eerst. Dat de bewondering tussen de twee wederzijds is blijkt uit de reactie van Part na de première van zijn eerste werk voor het octet. “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.” De unieke samenwerking wordt bekroond met een cd van het werk wat Pärt schreef voor de groep.  Hiervoor is de campagne gestart, met inmiddels al 168 donateurs!

“Arvo Pärt is een van de meest geliefde componisten te wereld. Hij heeft een ongekend vermogen om mensen diep te raken.”

Een bijzondere man

De leden van Cello8ctet kijken er enorm naar uit Arvo Pärt weer te zien en de cd persoonlijk te kunnen overhandigen. Ze beschrijven elke ontmoeting die ze met de inmiddels 81-jarige componist hebben gehad als bijzonder. Pärt heeft een bijzonder talent vertelt Cello8ctet-lid Sanne Bijker: “Arvo Pärt is een van de meest geliefde componisten te wereld. Hij heeft een ongekend vermogen om mensen diep te raken.” Rares Mihailescu, tevens lid van het octet, is lovend over zijn werk: “De stiltes zijn net zo prachtig als de noten zelf. Het is wat ons betreft echt heel bijzonder dat een hedendaagse componist zoveel mensen weet te ontroeren met zijn muziek.”

Cello8ctet_try-out 

Een kijkje in de keuken

Cello8ctet is geen groentje meer in de crowdfundwereld. Ze rondde al twee succesvolle camagnes af via voordekunst, namelijk de cd's Canto Ostinato en TR8CKSWaarom ze voor deze vorm kiezen? “Het publiek vindt het fijn om op zo’n tastbare manier bij te kunnen dragen aan ons werk.” vertelt Mihailescu. “ Daarnaast is de constructie met tegenprestaties voor zowel ons als de donateurs heel aantrekkelijk, je kunt dan bijvoorbeeld een kijkje in de keuken geven en laten zien wie de mensen achter de musici zijn.”

“Het publiek vindt het fijn om op zo’n tastbare manier bij te kunnen dragen aan ons werk.”

Zo’n blik achter de schermen hebben donateurs van het project al mogen meemaken. De cellisten organiseerde gedurende hun campagne een try-out waarbij ze de muziek aan donateurs lieten horen. Naast het spelen werd er ook een toelichting  op het werk gegeven. Een intieme en geslaagde avond dus.

Bekijk hier de crowdfundingcampagne van Arvo Pärt & Cello8ctet.

 

© 2024