Crowdfunding en belasting: hoe zit dat nou eigenlijk?

Crowdfunding en belasting: hoe zit dat nou eigenlijk?

Wanneer je aan het crowdfunden bent als zelfstandige maker denk je misschien niet na over de implicaties voor je belastingaangifte. Toegegeven, het lijkt ook best ingewikkeld. Daarom hebben we een expert gevraagd om het nog eens even heel goed uit te leggen: Kees de Boekhouder. 

Kees de Boekhouder is dé boekhouder voor de culturele sector, met een kantoor in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Kees en zijn team nemen de financiële kant van het ondernemen uit handen, zodat jij je kan focussen op de creatieve kant. Ook chill: ze zijn altijd bereikbaar voor alle vragen, en ze hanteren een vast ZZP-tarief.

We legden Kees himself de meestgestelde vragen voor over crowdfunding versus belasting.  Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten! 

1) Belasting over het opgehaalde bedrag 

ruthson-zimmerman-233520-unsplash_1

Hoe kan ik het opgehaalde bedrag opgeven bij de belastingdienst?

Er zijn drie soorten crowdfunding: lening, gift en product. Bij voordekunst is er geen sprake van leningen: alles is dus óf een gift, óf productverkoop. 

Een donatie zonder tegenprestatie is een gift; dit wordt gezien als omzet door de belastingdienst.

Een donatie met tegenprestatie is eigenlijk een verkocht product. Dit wordt ook als omzet gezien, en hier moet je ook nog btw over betalen. (Daarover vertellen we je meer in het tweede gedeelte van deze blog.) 

Bij alle drie geldt: OF je bent ondernemer OF je bent geen ondernemer. Ben je ondernemer? Dan vallen de inkomsten binnen je onderneming. Ben je geen ondernemer? Dan moet je de inkomsten bij gift en product invullen onder Overige Werkzaamheden bij je inkomstenbelasting. 

Als ik mijzelf uitbetaal van het opgehaalde bedrag, heeft dit invloed op de belasting die ik moet betalen?

Nee. De belasting die je moet betalen is altijd afhankelijk van de totale winst van je bedrijf, en niet afhankelijk van hoeveel jij jezelf uitkeert.

Stel: je crowdfundt € 5000. Hiervan keer jij jezelf € 1000 uit, en de rest steek je in je bedrijf. Dan is de gehele € 5000 omzet voor je bedrijf, en over de € 1000 betaal je tevens inkomstenbelasting.    

Op welke rekening kan ik het beste het bedrag laten uitkeren? 

Het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar om zakelijk en privé gescheiden te houden is het altijd aan te raden een aparte bankrekening te openen. 

Heeft het gekozen rekeningnummer invloed op het opgehaalde bedrag en eventuele belasting? (BV, ZZP, eenmanszaak, privé of als stichting)?

Nee. Belasting is afhankelijk van je situatie: de hoogte van je winst, en de soort onderneming. Het rekeningnummer moet wel het nummer zijn dat is gekoppeld zijn aan je onderneming. 

Ik ontvang een uitkering, wat betekent dit voor het opgehaalde crowdfundingbedrag?

Ligt eraan wat voor uitkering. Wij hebben geen verstand van uitkeringen en hoeveel je precies bij mag verdienen; daarvoor kan je terecht bij het UWV.

Bottomline is dat (winst uit) crowdfunding en inkomsten uit uitkering onder de inkomstenbelasting vallen, en dus invloed hebben op je belastbaar inkomen - als de crowdfunding niet wordt uitgevoerd vanuit een BV of stichting.

Wat heb ik van voordekunst nodig om het opgehaalde bedrag aan te geven bij de belastingdienst? 

Een overzicht van het totaal opgehaalde bedrag, inclusief de varianten gesteld in punt 1.

 

2) Belasting over tegenprestaties: BTW of geen BTW? valentino-funghi-275990-unsplash

Betaal ik BTW over de tegenprestaties die ik weggeef?  

Als er een tegenprestatie is, dan is er in het algemeen btw. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de dienst of het product, dus 9%, 21%, verlegd of vrijgesteld.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn tegenprestaties? Bijvoorbeeld in het geval van een huiskamerconcert of een gesigneerde EP? 

Over het algemeen neem je je standaard prijs, of een vergelijkbare prijs in de markt. Stel je rekent normaal 250 euro voor een huiskamerconcert, maar krijgt nu 500 euro, dan is de eerste 250 euro omzet inclusief 9% btw, en de tweede 250 euro is een gift. (De gift is ook omzet, maar dan zonder btw).

Hoe moet ik de tegenprestaties opgeven bij de belastingdienst? 

Omzet voor de btw, en omzet voor de inkomstenbelasting. 

De donateurs krijgen een kwitantie van hun donatie. Omdat het om een donatie gaat is het gedoneerde bedrag BTW-vrij. En staat er dus geen BTW op de kwitantie. Maar ze krijgen er wel een tegenprestatie voor terug. Hoe zit dat?

Je bent als ondernemer voor de btw niet verplicht om aan particulieren een btw-specificatie te overleggen, maar bij een tegenprestatie is er wel btw en deze is dus ook verschuldigd! Deze moet je in bij het gevraagde bedrag voor de tegenprestatie opnemen.

Zit je nog steeds vol vragen? Je kunt ze altijd aan ons stellen. Geef je het liever uit handen? Overweeg dan om je aan te melden bij Kees de Boekhouder, die zorgt dat jij er geen omkijken meer naar hebt. 

© 2024