Voordekunst kiest: Animalia Amsterdam

Voordekunst kiest: Animalia Amsterdam

Ze zijn overal in Amsterdam, maar staan zelden in de spotlights: de huisdieren van de Amsterdammers. Fotograaf Isabella Rozendaal fotografeert daarom voor Het Parool wekelijks een Amsterdams dier. Deze serie is zo'n succes dat er een boek van gemaakt wordt - Animalia Amsterdam. "Knuffelen met zestien teckels tegelijk is echt zo leuk als het klinkt!"

01

Isabella Rozendaal vertelt: "Tien jaar geleden maakte ik voor mijn eindexamen een boek over huisdieren door heel Nederland. Ik was op het idee gekomen toen ik een hondenshow bezocht en onder de indruk was van de gekte. Sindsdien is onze relatie met dieren altijd een belangrijk thema in mijn werk gebleven, én ik wilde graag een lokaal project doen, over Amsterdam."

"Ik heb een superlieve rat ontmoet."

Daarom gaat ze wekelijks op bezoek bij een dierenliefhebber om uiteenlopende dieren te fotograferen. "Hoe meer dieren ik ontmoet hoe meer ik besef dat het niet om diersoort of ras gaat, maar om het individuele beest. Met Boris de kraai en Buddha de naaktkat had ik toch wel een heel bijzonder moment, en ik heb een superlieve rat ontmoet, Lopez."

Welke dieren zijn nou het leukst om te fotograferen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. "Het minst fotogeniek zijn dieren die geen contact met me willen maken, een dier dat eigenlijk niet op de foto wil. Dan kan het beest nog zo mooi zijn, maar een goeie foto krijg je er niet uit. In die redenering zijn de meest fotogenieke dieren diegene die wel contact met me maken, waar ik een echte interactie mee heb." 

02

De foto's verschijnen wekelijks in PS, de zaterdagbijlage van Het Parool. Haar inbox stroomt over van de verzoeken van mensen om hun dieren te fotograferen - en inmiddels zijn er al meer dan honderd dieren gekiekt.

"Ik denk dat het plezier eraf straalt, en dat mensen er daarom zo enthousiast op reageren!" 

Na een jaar lang fotograferen is het nu de hoogste tijd om de foto's gezamenlijk tentoon te stellen. In een fotoboek dus, waaraan je nu kan bijdragen (en alvast het boek bestellen!), maar ook in het Stadsarchief Amsterdam. De fotograaf: "Het is echt een samenwerking geworden tussen het Stadsarchief, het Parool, de Amsterdammers en mij." 

03

Gelukkig krijgt ze veel positieve reacties op de crowdfundingcampagne. In het bijzondere filmpje dat ze heeft gemaakt hebben de dieren de hoofdrol. "Ik had meteen al bedacht dat de dieren de ster moesten zijn van de video. Dus ben ik teruggegaan naar een paar van de leukste dieren en hebben we ontzettend gelachen bij het maken van de video. Ik denk dat dat eraf straalt, en dat mensen er daarom zo enthousiast op reageren!" 

Je hebt nog maar tot 12 juli om dit project te steunen en het boek - of een print - in je bezit te krijgen! Bekijk het filmpje en doneer via deze link

© 2024