Voordekunst kiest: Stiltekamer Airborne Museum

Voordekunst kiest: Stiltekamer Airborne Museum

Britse militair bij het veldgraf van een kameraad in september 1944. Collectie Imperial War Museum.

Vierenzeventig jaar geleden, op 17 september 1944, landden duizenden geallieerde soldaten in de dorpen rondom Arnhem. De operatie Market Garden zou een einde moeten maken aan de Tweede Wereldoorlog, maar mislukte. Tijdens de Slag om Arnhem kwamen duizenden mensen om het leven. 

In 1944 was Villa Hartenstein het tijdelijke hoofdkwartier van het Britse leger in Nederland. Nu is deze plek een museum.

Jaarlijks bezoeken veel mensen uit binnen- en buitenland het Airborne Museum om te leren en te herdenken. Voor nabestaanden en bezoekers wil dit museum nu een stiltekamer realiseren.

"Duizenden veelal jonge jongens kwamen naar Nederland om te vechten voor onze vrijheid. Zij betaalden daarvoor de hoogste prijs: hun leven. Dat onze vrijheid zwaar bevochten is willen we doorgeven aan volgende generaties," vertelt Natalie Rosenberg van het Airborne Museum. 

Airborne-Museum-Hartenstein-Kinderen-14-mei-cJimmy-Israel-Hi-Res-9_klein

Dat onze vrijheid zwaar bevochten is wil het Airborne Museum doorgeven aan volgende generaties. Foto: © Jimmy Israel

Vrijheid en democratie

Natalie vertelt: "Vrijheid en democratie moet je koesteren, dat is de boodschap die we willen meegeven. Het museum is ook een plek om te herdenken. Nog ieder jaar komen duizenden mensen, vaak kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers van de Slag om Arnhem, naar het museum om stil te staan bij de verschrikking van oorlog."

Het museum is blij met het grote aantal bezoekers, want ze willen het verhaal natuurlijk met een zo groot mogelijk publiek delen. Maar de drukte heeft ook tot gevolg dat in alle rust herdenken niet mogelijk is, terwijl ze regelmatig van bezoekers horen dat zij daar behoefte aan hebben.

"Nu het museum werkt aan grootschalige vernieuwing willen we graag  gehoor geven aan wat bezoekers bij ons willen vinden: een stiltekamer." 

schets_stiltekamer

Een eerste schets van de stiltekamer, die voor 2020 gerealiseerd gaat worden. 

Groot masterplan

Voor de stiltekamer hebben ze 30.000 euro nodig, waarvoor nu gecrowdfund wordt. "De stiltekamer maakt onderdeel uit van een groot masterplan om het hele museum te vernieuwen. We hebben al veel steun van overheden en fondsen, maar vinden het ook een sympathieke gedachte dat dit onderdeel wordt gerealiseerd op basis van het principe ‘voor mensen, door mensen’."

In de stiltekamer zullen in ieder geval alle medailles worden geplaatst die het museum in zijn collectie heeft. Ook zullen er andere gedenktekens van mensen worden geplaatst.

Daarnaast zal in samenwerking met de Britse organisatie Commonwealth War Graves Commission een scherm worden geplaatst, waarop bezoekers Britse soldaten kunnen zoeken en diens laatste rustplaats.

85401323-E67B-421B-B92A-EFF822A26541

Het Airborne Museum wordt de komende tijd flink vernieuwd.

Eerste crowdfundingsactie

Het Airborne Museum heeft nog niet eerder een crowdfundingsactie gehouden en hoopt met dit doel veel mensen bereid te vinden een donatie te doen. 

"Wij krijgen erg veel positieve reacties op onze actie", zegt Natalie. "Dagelijks vragen we bezoekers van het museum en onze dependance Airborne at the Bridge of ze onze actie willen ondersteunen. Heel veel bezoekers willen dat en daarom geeft deze inzamelingsactie ons heel erg veel energie." 

1280_x_500_airborne_0002_Laag_1

Herman Koch is het gezicht van de crowdfundingcampagne. 

Vijfenzeventig jaar bevrijding in 2020

In september 2019 zal de 75e herdenking plaatsvinden van de Slag om Arnhem. In mei 2020 zal de herdenking en de viering plaatsvinden van 75 jaar bevrijding van Nederland.

Het museum zal in deze jaren extra nadruk gaan leggen op het gebouw (Villa Hartenstein) en zal gefaseerd een nieuwe vaste presentatie openen. De stiltekamer is hier een belangrijk onderdeel van. 

Vind jij het ook belangrijk dat de Slag om Arnhem in alle rust herdacht kan worden? Je hebt nog tot 1 oktober om een bijdrage te doen aan dit project, dus wacht niet te lang! Klik hier om het project te bekijken.

© 2024