10 miljoen voor cultuur via voordekunst

10 miljoen voor cultuur via voordekunst

Meer dan 100.000 donateurs doneerden samen aan meer dan 1.750 projecten!

 

voordekunst, het crowdfundplatform voor de creatieve sector, heeft de magische grens van 10 miljoen aan donaties overschreden. Het platform begon in 2010, en groeide uit tot het grootste online donatieplatform van Nederland. Iedereen kan op voordekunst.nl een eigen project aanmaken en een publiek bij het project betrekken en hen bij laten dragen aan de realisatie ervan.

 

Op dit moment staan er 119 projecten op voordekunst.nl, die actief een beroep doen op mensen die cultuur willen ondersteunen. Dat kan via voordekunst snel, gemakkelijk en veilig. Het percentage campagnes dat succesvol wordt afgesloten op voordekunst is 82%, ter vergelijking: Kickstarter, het grootste crowdfundingplatform ter wereld heeft een slagingspercentage van 36%. Het aantal terugkerende makers én donateurs groeit en het platform voorziet hiermee ook daadwerkelijk in een behoefte van zowel vraag én aanbod.

 

Impact van voordekunst:

99.890 donateurs doneerden gezamenlijk € 10.008.145,- waarmee 1.794 projecten van 1.712 talentvolle makers succesvol zijn gefinancierd.

 

 

1750+ succesvolle projecten

Succesvolle projecten verschillen van hoge doelbedragen zoals K-otic’s Reünieshow, Jan-Dirk van der Burg’s ‘Tweetbundels’ of, tot kleine doelbedragen zoals voor de eerste editie van ‘Karaat’, een magazine rond ambacht en materialen.

Er zijn projecten opgezet door instellingen als Metropole Orkest, WestFries Museum en De Kleine Komedie, maar ook door particulieren. Sommige projecten haalden net hun doelbedrag binnen, en er waren projectmakers die hun doelbedrag meer dan verdubbelden.

 

20150916_0072_kopie

Pianiste Daria van den Bercken. Foto: Catharina Gerritsen

 

Wat donateurs zeggen:

"Ik kan echt vrolijk worden van die projecten." - Monique Busman (lees hier het interview)

 

“het gaat om projecten waar goed over is nagedacht, waarvan makers vinden dat het er gewoon moeten komen. De eigen uren zijn meestal niet eens begroot.” - Cinthia de Neef (lees hier het interview)

 

“De cultuur zit in een moeizame hoek, maar op deze manier kunnen de mensen betrokken raken en kunst in alle vormen en maten stimuleren. Je kunt een steentje bijdragen aan waar je plezier aan beleeft.” - Jaap Hoogenhout (lees hier het interview)

 

Wat makers zeggen:

“Het is ook een goede manier om publiek te betrekken bij je werk. Het project kan zo tot leven komen. Doordat mensen het proces kunnen volgen, is de kans groter dat ze uiteindelijk komen kijken.” - Beeldend kunstenaar Levi van Veluw (lees hier het interview)

 

“Het is verkoop, promotie en directe financiering. Dat vond ik wel tof om te merken. Bij crowdfunding krijg je publiek en geld tegelijk.” - Illustrator Ruben Steeman (lees hier het interview)

 

“Mijn cd heb ik, anders dan mijn debuut-CD, dankzij crowdfunding kunnen maken zonder concessies te doen.” - Pianiste Daria van den Bercken (lees hier het interview)

 

152311_0062_kopie

Illustrator Ruben Steeman. Foto: Catharina Gerritsen.

 

Ook bijdragen?

doneer

start een campagne

tweet of like

doe het voordekunst

 

© 2024