project home 6 updates 61 donateurs

Mijn naam is Cohen

door Daniel
 • Mijn naam is Cohen is de titel van het autonome project van fotograaf Daniel Cohen en journalist Mischa Cohen.

  Daniel Cohen & Mischa Cohen (geen familie) gebruiken hun achternaam als uitgangspunt voor een verhaal over het begrip identiteit.

  Uit twintig foto's en interviews stellen ze het portret samen van een even gewone als bijzondere naam.

  Wie Cohen heet, weet dat die naam - ook al vóór de opkomst van Job - altijd al reacties heeft opgeroepen, positief of negatief.

  'Cohen' wordt dan vaak geassocieerd met begrippen als 'joods', 'Israël' of 'holocaust'.
  Toch ben je als eenentwintigste-eeuwse Cohen niet meer per definitie joods.
  Hoe verhouden Cohennen zich in deze tijd tot hun achternaam?

  De rondgang langs twintig naamgenoten - religieus en ongelovig, joods en niet-joods, pro-Israël zowel als pro-Palestina - levert een even divers als intrigerend beeld op.
  Wat de meesten van de geportretteerden verbindt, is dat ze door de geschiedenis van hun familienaam een scherp oog hebben voor de valkuilen en de kansen van integratie en assimilatie, maar ook voor het gevaar van stereotyperingen.

  Mijn naam is Cohen toont portretten in beeld en in tekst. De tentoonstelling stelt zware onderwerpen als identiteit, integratie en assimilatie op een lichte manier aan de orde maar biedt ook inzicht in de geschiedenis van de naam Cohen.

  In november 2011 zal de tentoonstelling voor een breed publiek toegankelijk zijn in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Ook wordt er gewerkt aan een website en aan een publicatie. Voor dit laatste onderdeel is jouw steun via voordekunst nodig.

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer Reacties tonen (3)
   • dutchessabroad zegt Interessant gegeven. Identiteit gebonden aan naam fluctueert, al was het alleen maar omdat een Joodse stamhouder niet per se Joodse takken produceert. Ben benieuwd naar het uiteindelijk resultaat en investeer graag in de Kunst. Kunst moet, kunst is essentieel, als brood en water.
    1612 dagen geleden
   • ruth cohen zegt Wat geweldig dat de 100% bereikt is! Ik vond het wel even spannend hoor... Ben erg benieuwd naar het boek en de tentoonstelling natuurlijk. Succes!
    1446 dagen geleden
   • sagitte
   • sagitte zegt gefeliciteerd! benieuwd naar eindresultaat
    1445 dagen geleden
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

Daniel
project van Daniel

Daniel Cohen (1979) Studied photography at the Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in The Hague but quits after one year, so it feels like being an autodidact. Decided that internships and training periods with professional photogra ... (meer)

Dit project is 100% voordekunst
€ 10.000 doel van € 10.000 bereikt
61 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.