project home 15 updates 200 donateurs

Slag bij Castricum, soldaat onder het zand

door PM van Vliet
 • De Slag bij Castricum in 1799, ook wel de ‘vergeten oorlog’genoemd, was een bloedige slag. In drie maanden tijd  vielen er 20.000 doden –zelfs in de Tweede Wereldoorlog zijn er op Nederlandse bodem niet zoveel slachtoffers gevallen. De vele anonieme Franse, Engelse en Russische soldaten liggen nog altijd onder het duinzand. Er viel in Castricum maar één burgerslachtoffer: Neeltje Groentjes.
  Hoe was het voor de Castricummers van toen om middelpunt te zijn van een internationale strijd en met zoveel geweld in aanraking te komen?Deze vergeten oorlog wil ik in een film tot leven brengen. Daar heb ik uw hulp bij nodig.
   
  Wat ziet u in de film?
  We volgen in de film leerlingen van basisscholen uit Castricum. Ze gaan aan de hand van een koperen knoop van een soldatenjas op zoek naar de achtergronden van de Slag bij Castricum. Wat deden de Fransen in Nederland in 1799? Waarom waren er Engelse en Russische soldaten in Nederland? Wat speelde zich af in Den Helder, Alkmaar, Schoorl en Bergen en hoe verliep die bloedige zondag in Castricum? Wat is er nu nog te zien van de strijd van toen? De antwoorden op deze vragen krijgen we te zien in de vorm van beelden van vroeger, nagespeelde scènes, reconstructies en commentaar.
  De zoektocht van de leerlingen wordt afgewisseld met het verhaal van Kees Groentjes. Een acteur kruipt in zijn huid en laat ons de verschrikkingen in de dagen rond 6 oktober 1799 meebeleven.

  Het verhaal van de jonge knecht Kees Groentjes in de film verbeeld: Terwijl op het erf van zijn baas Duineveld uit Castricum wanhopige en hongerige Franse soldaten een slagveld aanrichten onder de dieren, wordt Kees verscheurd door zijn gevoelens van trouw aan zijn baas die  hij niet alleen wil laten en de angst dat zijn familie in Bakkum door de aanstormende Engelse en Russische troepen zal worden aangevallen. Moet  hij niet naar ze toe om ze te beschermen? Wanneer hij en zijn baas uiteindelijk meevechten met de Franse troepen tijdens de grote Slag op 6 oktober, raakt Kees gewond en vlucht hij naar zijn vader en moeder. Daar aangekomen treft hij de familie in diepe rouw. Ze hadden zijn raad opgevolgd om zich bij gevaar in de kelder te verschuilen. Toen zijn jongere broertje zich wat al te nieuwsgierig voor het kelderraam opstelde, werd hij door zijn veertienjarige zusje weggetrokken. Een Russische soldaat vuurde een kogel naar binnen en schoot hiermee het meisje dood.  De schepen verordonneert dat het meisje nog op dezelfde dag moet worden begraven en omdat zijn vader daar niet toe in staat is, zal Kees het graf moeten graven voor zijn zusje, dat hij niet heeft kunnen beschermen.  

  Help mee deze film te realiseren
  Een film maken kost geld voor het onderzoek, de opnames en montage. Ik wil de film via crowdfunding realiseren en vraag uw steun daarbij. Als veel mensen elk een klein bedrag betalen, kan het benodigde geld er binnen afzienbare tijd zijn. Voor het geld dat u bijdraagt, krijgt u iets terug, variërend van een kaartje voor de filmpremière, of naamsvermelding bij de aftiteling, tot een personeelsuitje met als thema de Slag bij Castricum.
  Andere films die Pauline van Vliet gemaakt heeft met jongeren of kinderen over de geschiedenis van Castricum:   ‘Jong zijn in de Tweede Wereldoorlog’ , 2010 ‘Strandjutten vroeger en nu’, 2011 ‘Merdeka, de oorlog na de oorlog, standplaats Castricum’ (2012) over Indiëgangers uit Castricum, 2012  

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer Reacties tonen (1)
   • Vincent Bos zegt Net op de nipper heb ik nog een bijdrage aan dit tot de verbeelding sprekende project voldaan. Omdat ik destijds op de middelbare school een 10 kreeg voor mijn werkststuk over de Slag bij Castricum en om mijn kinderen en medewerkers er voor te interesseren heb ik de donatie gedaan.
    Succes, Vincent Bos, Edzes & Bos notariaat Wormerveer
    808 dagen geleden
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

project van PM van Vliet

Ze legt levensverhalen vast op film, maakt familieportretten en films waar een plaatselijke geschiedenis centraal staat. Samen met kinderen verkent ze een stuk geschiedenis en probeert die geschiedenis tot leven te brengen. Zo maakte ze samen met ... (meer)

Dit project is 116% voordekunst
€ 11.610 doel van € 10.000 bereikt
200 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.